Abdijbuurt
De gemeente Tilburg gaat de Abdijbuurt flink opknappen. Volg hier de voorbereidingen, bekijk het nieuwe ontwerp en stuur je reactie!
Informatie en tijdlijn
2. Schetsontwerp
tweede helft 2021
Met alle informatie die we verzameld hebben bij de bewoners, is een schetsontwerp voor de Abdijbuurt gemaakt. Op deze pagina kan je het ontwerp bekijken en leggen we uit wat de ideeën zijn voor jouw buurt. Het ontwerp is nog niet definitief.
Wil je snel weten wat de plannen zijn, bekijk dan eerst de onderstaande video.
We hebben inmiddels verschillende reacties van de bewoners op het schetsontwerp ontvangen en gaan deze zoveel mogelijk verwerken in de volgende versie van het ontwerp. Op dit moment is reageren dan ook niet mogelijk.
Tekening van het ontwerp
Hieronder zie je het schetsontwerp. Je kunt inzoomen op de kaart door over de afbeelding te bewegen. Je kunt de kaart ook downloaden en meer in detail bekijken. Onder de kaart vind je uitleg over het ontwerp.
Dit zijn de plannen
De verkeer- en parkeersituatie verandert vooral rond de Jan Ligthartschool Rendierhof en in de Abdij van Egmondstraat. De ondergrondse afvalcontainers worden verplaatst naar een andere plek. Verder wordt de bestrating vernieuwd of wordt deze vervangen door een grasverharding. Op een plek wordt een deel van de straat zelfs helemaal vervangen door groen. Hier kan het water na regenbuien makkelijk de grond in zakken.
Verkeer
De weg tussen de school en de speeltuin wordt trottoir. Auto’s mogen hier niet stoppen en ze moeten voetgangers voor laten gaan bij het oversteken. Ouders die hun kinderen met de auto afzetten kunnen kort parkeren op de aangegeven parkeerplaatsen in de Abdij van Egmondstraat en daarna via de Abdij van Rijnburgsplein en de Abdij van Averbodestraat de wijk weer uitrijden. Zo willen we onveilige situaties voorkomen.
Verder wordt in de Abdij van Egmondstraat, tussen de Abdij van Oosterhoutstraat en de Abdij van Thornstraat, de rijbaan vervangen door groen en is er meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Auto’s kunnen straks niet meer door deze straat rijden.
Parkeren
Er komt straks evenveel ruimte om te parkeren als nu. In de Abdij van Egmondstraat worden de parkeerplekken die verdwijnen voor de nieuwe groenstrook op een andere plek in de omgeving terug gebracht. Verder mag je straks net zoals in de huidige situatie ook op straat parkeren. De zoen & zoef parkeerplekken bij de school mogen buiten schooluren als normale parkeerplekken gebruikt worden.
Ondergrondse afvalcontainers
Bewoners hebben last van het afval wat nu vaak rond de ondergrondse afvalcontainers wordt geplaatst. De gemeente doet er nu veel aan om dit afval regelmatig te verwijderen, maar eigenlijk willen we natuurlijk voorkomen dat dit afval hier achtergelaten wordt. Daarom krijgen deze containers nieuwe plekken in de buurt.
Groen & biodiversiteit
Bewoners hebben aangegeven graag meer en diverser groen in de straten te zien. Daarom blijven de bestaand bomen en groenvakken zo veel mogelijk behouden en maken we waar het kan meer groene plekken. Dat is vooral voor de school, voor de flats en in de Abdij van Egmondstraat. Het bestaande groen, ook langs het spoor, wordt opgeknapt met verschillende kleurrijke planten en bloemen. Dat trekt diverse vogels en insecten aan. Dit alles noemen we biodiversiteit. Biodiversiteit maakt dat de natuur minder kwetsbaar is voor bijvoorbeeld droogte of ziektes. Dat is belangrijk om een gezonde, groene omgeving voor mens en dier te houden.
Doe zelf mee met een geveltuintje
In een aantal straten is weinig ruimte voor de gemeente om groene plekken te maken. Wel is hier ruimte voor de bewoners om een geveltuintje te maken. Ook bewoners van de flats kunnen een stukje groen aan de achterkant van hun flat adopteren. Op de ontwerptekening kun je zien (aan de roze en paarse plekken) waar deze tuintjes kunnen komen. Wil je ook zo’n tuintje? Laat het dan weten via het formulier onderaan deze pagina. De gemeente zal dan voor de geveltuintjes en de tuintjes achter de flats een ‘plantenbak’ maken, het inplanten en het onderhoud is een taak voor jou als bewoner.
Klimaatadaptatie
Een ander belangrijk doel is om de straten ‘klimaat adaptief ‘ te maken. Dit betekent dat de omgeving straks goed is voorbereid op het weer van de toekomst, zoals extreme regenbuien en hete zomers. Groen zorgt namelijk voor meer schaduw en verkoeling dan stenen. Verder wordt het regenwater opgevangen in de groene, lager gelegen plekken en onder de bestrating.
Wist je trouwens dat je zelf ook kan bijdragen aan een klimaat vriendelijke omgeving waar het prettig wonen is? Lees op Huisje Boompje Beter wat je zelf kan doen.
Spelen, sporten & ontmoeten
Bewoners gaven eerder aan graag ook wat meer sport mogelijkheden te hebben. Dit heeft daarom ook aandacht gekregen in het nieuwe ontwerp. Door de wijk verspreidt zijn er straks verschillende sport, speel- en ontmoetingsplekken. Waar nodig worden de bestaande speelplekken opgeknapt. Er komt ook een extra een ontmoetingsplek in de groenstrook in de Abdij van Egmondstraat. Je kunt straks ook prima een ommetje door de wijk maken langs deze plekken. In de zomer kun je verkoeling zoeken in het groen langs de spoorzone of onder de bomen. Voor de school komen straks stenen poefjes waar ouders op hun kinderen kunnen wachten.