Ga naar de inhoud

Toegankelijkheid

17 maart 2023

Plein Civiel is meerdere stappen aan het ondernemen om aan de toegankelijkheidseisen te voldoen van DigiToegankelijk.nl. Voldoen aan deze standaard is belangrijk omdat dit bijdraagt aan een inclusieve, gebruiksvriendelijke en toegankelijke website voor verschillende doelgroepen. In deze verklaring kun je lezen wat wij al hebben gedaan en wat we nog gaan doen om toegankelijkheid voor iedereen op onze website te garanderen. De status van onze website is momenteel: C- eerste maatregelen genomen.

Deze toegankelijkheidsverklaring geldt voor de website: eenfijnebuurt.nl

Toegankelijkheid

Het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid verplicht overheidsinstanties om de toegankelijkheid van hun websites en mobiele applicaties te verbeteren. Daarnaast is het ook verplicht om een verantwoording af te leggen waarin wordt uitgelegd hoe ze toegankelijkheid gaan verbeteren en over hoever ze daarmee zijn. Voor die verantwoording moeten overheidsinstanties een toegankelijkheidsverklaring opstellen en publiceren. Plein Civiel is geen overheidsinstantie, maar werkt wel nauw samen met gemeentes. Daarom is het voor ons ook belangrijk om aan deze toegankelijkheidseisen te voldoen.

Wil je meer weten over digitale toegankelijkheid? Bekijk dan de website digitoegankelijk.nl voor meer informatie.

Register toegankelijkheidsverklaring

De toegankelijkheidsverklaring voor deze website kun je bekijken op de pagina Register Toegankelijkheidsverklaringen.

Wat heeft Plein Civiel al gedaan?

Plein Civiel gaat heel bewust om met de toegankelijkheid van de website. Wij willen dat deze zo toegankelijk en inclusief mogelijk is, zodat iedereen goed gebruik kan maken van onze website. Hier hebben we ook rekening mee gehouden tijdens het bouwen van de website. Daarom hebben we voor het WordPress thema Neve gekozen. Dit is een thema dat focust op het toegankelijk en gebruikersvriendelijk maken van je website. Verder zie je hieronder een aantal voorbeelden van onderdelen die we al in onze website verwerkt hebben:

  • Reader-weergave: De functie reader-weergave is beschikbaar op onze website. Met behulp van de reader-weergave kun je ervoor zorgen dat de tekst en afbeeldingen van een webpagina via een universele weergave worden getoond. Hierdoor is de opmaak rustiger en word je minder afgeleid tijdens het lezen van een artikel. Links van de adresbalk in Safari zie je een knop met horizontale streepjes. Tik hierop om de Reader-weergave te activeren.
  • Kleur gebruik: We houden goed rekening met de kleuren die we gebruiken. Tekst- en achtergrondkleuren hebben genoeg contrast en voldoen aan de toegankelijkheidseisen. Verder zorgen we dat we naast kleur ook tekst en foto’s gebruiken om informatie goed over te dragen.
  • Video’s: De meeste video’s op onze website zijn voorzien van een auditieve beschrijving (audio) en ondertiteling.
  • Foto’s: Alle foto’s zijn voorzien van alternatieve tekst.
  • Tekst: Wij gebruiken duidelijke en eenvoudige taal in onze teksten. Daarnaast maken we correct gebruik van koppen, lijsten en citaten, zodat de website goed te lezen en navigeren is. Links in de tekst worden aangegeven met een andere kleur en zijn onderlijnd.
  • Siteimprove: Verder maken we gebruiken van de Siteimprove Accessibility Checker. Dit is een website die onze website checkt op toegankelijkheidsproblemen.

Aanpak om toegankelijkheid te garanderen

  • Onderzoek & Toetsing: Wij hebben een inspectie gepland staan om de digitale toegankelijkheid van onze website te testen. Deze test wordt uitgevoerd door een externe onafhankelijke partij en zal ieder jaar opnieuw uitgevoerd worden. De score van de test wordt op deze pagina gepubliceerd. Verder zullen we de verbeterpunten uit deze test opnemen in ons plan van aanpak en op onze website verwerken.
  • Verwerken resultaten: Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek, zullen we gevonden knelpunten in onze website aanpassen om zo de toegankelijkheid te verbeteren.
  • Automatisch toetsen: Dit gebeurt met een speciale tool (WAVE en Siteimprove).
  • Periodieke interne controle: Onze redactie voert periodieke controles uit om all content te toesten op toegankelijkheid.

Feedback en contactgegevens

Kom je toch een toegankelijkheidsprobleem tegen? Of heb je een vraag of opmerking over de toegankelijkheid van onze website? Laat het ons dan graag weten door een mail te sturen naar martijn@pleinciviel.nl. Hij is verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van onze website. Hij neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

Datum van verklaring

17 maart 2023