Ga naar de inhoud

Lange Nieuwstraat en omgeving

De gemeente Tilburg is momenteel bezig met de laatste voorbereidingen en de uitvoering van de renovatie van de Lange Nieuwstraat, Philips Vingboonsstraat, Fraterstraat en Minckelersstraat. Een flink deel hiervan is al uitgevoerd. Volg hier het verollo van dit project.

Tijdlijn en menu

3. Definitief ontwerp

oktober 2020 tot maart 2023

Op deze website vindt u de laatste versies van het definitief ontwerp voor uw straat. Inmiddels is dit project al in de uitvoeringsfase.

Veel bewoners hebben gereageerd op de presentatie van de eerste versie van het definitief ontwerp eind 2021. Onder het kopje Laatste aanpassingen ontwerp leest u welke zaken aan het ontwerp zijn geoptimaliseerd naar aanleiding van deze reacties. Voor de Minckelersstraat is in januari een uitvoeringstekening gemaakt waarbij een deel van het schoolplein is meegenomen.

Het kopje Toelichting bij het ontwerp is voorzien van extra uitleg en geeft antwoord op vragen die door bewoners zijn gesteld. Hier is ook een update te vinden met betrekking tot het onderzoek naar de mogelijkheid voor eenrichtingsverkeer.

Kijk voor informatie en planning over de uitvoering op de pagina uitvoeren.

U kunt momenteel geen reactie meer geven op het definitief ontwerp, dit kon eerder tijdens de inloopavond op 16 maart 2022 en via deze website tot en met 25 maart 2022.

De opdracht aan het ontwerpteam

Voor een goed begrip van het ontwerp is het van belang te weten wat de opdracht is die de gemeente aan het ontwerpteam heeft meegegeven. Zo zijn de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden vooraf vastgesteld en is er een bijbehorend budget. Daarbij moet het ontwerp ook nog passen binnen het beleid (de lange termijn doelen) van de gemeente.

Laatste aanpassingen ontwerp

In de ontwerpen willen we zoveel mogelijk rekening houden met de dingen die voor de bewoners en andere belanghebbenden belangrijk zijn. De gemeente is blij met de reacties die we hebben ontvangen op de eerdere versies van het ontwerp. Daaruit maken we op dat de bewoners erg betrokken zijn bij hun omgeving. Bij het verwerken van de reacties moeten meestal keuzes gemaakt worden, want de ruimte is schaars en niet alles past. Een zorgvuldige afweging van alle belangen (van zowel de belanghebbenden als de gemeente) hoort daarbij. Dit doet het projectteam.

Het nieuwe ontwerp

Het hele projectgebied is opgedeeld in delen, deze zijn weergegeven op onderstaand kaartje. Klik op een tabblad van uw straat om het ontwerp te bekijken. Beweeg over het ontwerp voor een uitvergroting. Onder de ontwerpen vindt u de legenda en enkele dwarsdoorsnedes en een toelichting op een aantal belangrijke onderwerpen, zoals het parkeren en de verkeersveiligheid. 

Projectdelen

  1. Philips Vingboonsstraat
  2. Lange Nieuwstraat – van Gasthuisring tot Buitenstraat
  3. Lange Nieuwstraat – van Buitenstraat tot Mincklersstraat
  4. Lange Nieuwstraat – van Mincklersstraat tot Besterdring
  5. Minckelersstraat
Overzicht deelgebieden Lange Nieuwstraat
Overzicht deelgebieden Lange Nieuwstraat

1. Philips Vingboonsstraat

Ontwerp Philips Vingboonsstraat
Ontwerp Philips Vingboonsstraat

2. Lange Nieuwstraat – van Gasthuisring tot Buitenstraat

Definitief ontwerp Lange Nieuwstraat deel 2
Definitief ontwerp Lange Nieuwstraat van Gasthuisring tot Buitenstraat

3. Lange Nieuwstraat – van Buitenstraat tot Mincklersstraat

Definitief ontwerp Lange Nieuwstraat deel 3
Definitief ontwerp Lange Nieuwstraat van Buitenstraat tot Micklersstraat

4. Lange Nieuwstraat – van Mincklersstraat tot Besterdring

Definitief ontwerp Lange Nieuwstraat deel 4
Definitief ontwerp Lange Nieuwstraat van Micklersstraat tot Bersterdring

*Dit is de oude versie van het ontwerp. Uit onderzoek tijdens de uitvoeringsfase blijkt dat een aantal bomen verplaatst moeten worden. Bekijk de nieuwe locatie van de bomen op de uitvoeren pagina in fase 6.

5. Minckelersstraat

Hieronder staat het uitvoeringsontwerp wat in januari 2024 is afgerond. In dit ontwerp zijn waar mogelijk de laatste reacties die we van de bewoners hebben mogen ontvangen verwerkt.

Uitvoeringstekening Mincklersstraat
Uitvoeringstekening Mincklersstraat

Hieronder staat de legenda met de uitleg van de kleuren en symbolen die hoort bij de tekening.

Uitvoeringstekening Mincklersstraat - Legenda
Uitvoeringstekening Mincklersstraat – Legenda

Toelichting bij het ontwerp

Verkeersveiligheid
Straks worden alle straten ingericht als een 30 km gebied. Dat is nu nog niet overal het geval, ondanks dat de maximumsnelheid nu al wel 30 km per uur is. Dat betekent een overzichtelijk en duidelijk straatbeeld waarin hoge rijsnelheden en verkeersintensiteiten beperkt worden.

Parkeerplaatsen
En zijn op een aantal parkeerplaatsen toegevoegd waardoor er straks in het projectgebied ongeveer evenveel parkeerplaatsen terugkomen als nu. Het kan in sommige gevallen wel een stukje verder lopen beteken.

Tweerichtingsverkeer en onderbreking Fraterstraat
Er is duidelijkheid over de vraag van een aantal bewoners of eenrichtingsverkeer in de Lange Nieuwstraat en of het openstellen van de Fraterstraat mogelijk is. De gedachte is dat hiermee drukte in de Lange Nieuwstraat kan worden beperkt en dat het ten goede komt van de verkeersveiligheid. Er zijn inmiddels twee verkeerskundige onderzoeken uitgevoerd waarmee deze vragen zijn beantwoord. klik op lees meer voor de resultaten hiervan.

Fietsparkeren
In de vorige versie van het ontwerp waren op meerdere plaatsen fietsnietjes ingetekend. Op basis van de reacties van de bewoners en aanvullend onderzoek is er voor gekozen om het aantal fietsnietjes flink terug te brengen. Dit past beter bij de wensen van de bewoners en bij het beleid van de gemeente. Slechts op een enkele plekken, bij een aantal studentenhuizen waar er naar gevraagd is, staan ze nog op het ontwerp. Wanneer er extra fietsnietjes gewenst zijn kunnen bewoners dit aangeven.

Bestratingsmaterialen
De bestratingmaterialen zijn op dit moment vrijwel allemaal bepaald. Hierbij is rekening gehouden met de standaarden die de gemeente gebruikt. De rijbaan zal worden uitgevoerd in nieuwe betonklinkers in de kleur heide rood. Betonstenen zijn maatvast waardoor ze goed blijven liggen.

Bomen en groen
We willen het groen en de bomen graag goed verdelen over de straten. Aan het plaatsen van groen en met name nieuwe bomen zitten echter in een binnenstedelijke straat beperkingen.

U kunt zich nog aanmelden voor een geveltuin

Om de buurt nog groener te maken heeft u al eerder aan kunnen geven of u interesse heeft in een geveltuintje. Dit kan alleen nog voor de projectfases die nog niet zijn uitgevoerd. Op de ontwerptekeningen staan de geveltuintjes aangegeven van de mensen die zich eerder hebben aangemeld en waar het kan. Het kan als uw gevel grens aan de straat en het voetpad voor uw huis voldoende breed wordt. De gemeente zal dit groen aanleggen, het onderhoud is een taak voor u als bewoner.

Laat ons weten of u misschien ook nog interesse heeft dan houden wij hier rekening mee bij de verdere uitwerking van het project. Onderaan deze pagina staan de contactgegevens van de projectleider waar u gebruik van kunt maken.

Geveltuin met bloemen
Voorbeeld geveltuin

Voorbeeld van een geveltuin met daarin verschillende soorten planten en bloemen
Kleurrijk en goed voor de biodiversiteit
Voorbeeld geveltuin met klaprozen
Extra groen voor de deur

Meer informatie

Indien u nog aanvullende vragen of opmerkingen heeft kunt u ook contact opnemen met de projectleider voor dit project, Frans van Bokhoven. Hij is bereikbaar per e-mail frans.van.bokhoven@tilburg.nl en telefoon (06) 5377 9344.

Logo gemeente Tilburg
logo Cleverland
Logo Buro Bergh
Logo Gebr. van Kessel
logo Plein Civiel