Heikant
De gemeente Tilburg gaat Heikant Zuid flink opknappen. Volg hier de voorbereidingen, bekijk het nieuwe ontwerp en stuur je reactie!
Informatie en tijdlijn
Ontwerpen
***
Met alle wensen en ideeën die we verzameld hebben is het ontwerp uitgewerkt. Op deze pagina kan je het ontwerp bekijken en leggen we uit wat er gaat veranderen in jouw buurt. Onderaan deze pagina kan je ons een reactie sturen en je aanmelden voor een online vragen uurtje. Je kan tot 26 maart reageren.
Wil je snel weten wat de plannen zijn, bekijk dan eerst de onderstaande video.
*Video*
Tekening van het ontwerp
Hieronder zie je het definitief ontwerp. Je kunt inzoomen op de kaart door op afbeelding te klikken. Je kunt de kaart ook downloaden en meer in detail bekijken. Onder de kaart vind je uitleg over het ontwerp.

Wat gaat er veranderen?
De bestrating wordt vernieuwd en de rioolaansluitingen in de wijk worden vervangen. Verder hebben bewoners aangegeven zich ’s avonds in het donker niet altijd veilig te voelen. Daarom wordt de verlichting in de wijk aangepakt. Op een aantal plekken zullen er extra lantaarnpalen bij komen en sommige worden verplaatst om overlast te voorkomen en de veiligheid te verbeteren.
Verkeer & parkeren
De parkeer- en verkeerssituatie gaat er op een aantal plekken iets anders uitzien. De rijbaan in de Von Flotowstraat, een gedeelte van de Mozartlaan en de Cramerstraat zal iets smaller worden en het wordt daar eenrichtingsverkeer. Zo stroomt het verkeer beter door, wordt het veiliger en is er meer ruimte voor groen. Door het eenrichtingsverkeer kan je in de Von Flotowstraat goed aan beide kanten van de straat parkeren. Verder wordt de parkeerplaats voor de Hoffmannflat opnieuw ingericht. Ook komen er een aantal parkeerplekken met laadpalen voor elektrische auto’s in de wijk.
Groen & spelen
Het groen in de wijk wordt verbeterd. Afwisselend en toegankelijk groen in en rond de wijk zorgt voor een fijne uitstraling en verstrekt het groene karakter van de wijk. Ondanks dat een aantal bomen voor overlast kunnen zorgen, door bijvoorbeeld bladval en worteldruk, hebben veel bewoners aangegeven toch juist blij te zijn met de bomen. De gemeente vindt het ook erg belangrijk dat de bestaande, gezonde bomen blijven staan. Daarom worden in dit ontwerp de bestaande bomen zoveel mogelijk behouden. Verder worden groen en spelen zoveel mogelijk gecombineerd en komen er nieuwe, natuurlijke speeltoestellen in de kanaalzone.
Klimaatadaptatie & biodiversiteit
Een belangrijk doel is om de buurt ook ‘klimaat adaptief ‘ te maken. Dit betekent dat de buurt straks goed is voorbereid op toekomstige weersomstandigheden, zoals stevige regenbuien en hete zomers. Overlast van water en hitte kunnen we hiermee voorkomen. Dit doen we door de straten groener te maken. Groen zorgt namelijk voor meer schaduw en verkoeling. Verder wordt regenwater zoveel mogelijk opgevangen in groene, lager gelegen plekken, de zogenaamde wadi’s. Hier wordt het regenwater verzameld en kan het langzaam de grond in zakken.
Verder worden er bewust verschillende soorten bomen en struiken geplant. Deze trekken diverse vogels en insecten aan. Dit alles noemen we biodiversiteit. Biodiversiteit maakt dat de natuur minder kwetsbaar is voor bijvoorbeeld droogte en ziektes. Het groen is dus niet alleen belangrijk voor een fijne uitstraling in de wijk, maar ook voor een gezonde, groene omgeving voor mens en dier.
Ontwerp per gebied
Woonhofjes & woonstraten
Alle geel gekleurde straten op het ontwerp worden woonhofjes. Dit gaat om het hof aan de Mozartlaan, Von Flotowstraat, Cramerstraat, Cannabichstraat, Humperdinckstraat en doorlopende stukken van de Chopinstraat en de Gluckstraat. Deze woonhofjes worden ingericht als voetgangersgebied. Auto’s zijn hier te gast. De bomen in deze straten blijven zoveel mogelijk staan en waar mogelijk komt er extra groen in de straat.
Alle bruin gekleurde straten op het ontwerp zijn woonstraten. Dit gaat om delen van de Chopinstraat en de Gluckstraat. Naast beide straten komen parkeerplaatsen met zogenaamde grasbetontegels. Dit zijn tegels waar het gras doorheen kan groeien. Zo komt er meer groen in de straat en bij veel regen kan het water beter de grond in zakken.
Parkeerplaats Hoffmannflat
De parkeerplaats voor de Hoffmannflat wordt vernieuwd en opnieuw ingericht met haakse parkeerplekken. Er is goed onderzocht of schuin parkeren op deze parkeerplaats ook zou kunnen. Dit bleek niet mogelijk te zijn omdat er met schuin parkeren minder parkeerplaatsen dan nodig gemaakt kunnen worden. Straks kan je de parkeerplaats ook via de Cannabichstraat bereiken. Zo is er meer doorstroming en sociale controle op de parkeerplaats (om overlast te voorkomen) en kunnen bewoners van de Cannabichstraat makkelijk hun straat in en uitrijden.
Kanaalzone
De kanaalzone is een waardevol natuur- en recreatiegebied in de wijk. Hier kunnen bewoners straks wandelen, sporten, spelen en elkaar ontmoeten. De bestaande voetbalvelden en jeu de boules baan blijven behouden. Verder worden er nieuwe ‘natuurlijke’ speelplekken aangelegd en er komen meer bankjes om te zitten. Het groen in de kanaalzone wordt verbeterd en er komen veel verschillende soorten planten. Verder zorgen de wandel- en fietspaden ervoor dat de kanaalzone voor iedereen goed bereikbaar is. Auto’s kunnen hier niet zomaar meer het fietspad langs de Goirkekanaaldijk op rijden.