Ga naar de inhoud

Flanelstraat en Wittebolleplein

De Gemeente Tilburg gaat de Flanelstraat en Wittebolleplein opknappen. Je kan hier voorbereidingen volgen en reageren op het ontwerp.

Ontwerpen

De reacties van de bewoners en de aanvullende informatie zijn opgehaald en verwerkt. Het ontwerp is inmiddels klaar en deze willen we nu graag met je delen. Op de pagina kan je het ontwerp bekijken. Op deze pagina staat ook wat er voor jouw straat gaat veranderen.

Tijdlijn met de projectstappen

Op deze tijdlijn vind je de verschillende fases van dit project. Tik op een fase voor gedetailleerde informatie.

2022

Project omschrijving

In deze stap zijn de werkzaamheden en projectgrenzen bepaald.

maart 2023

Informatie verzamelen

In deze stap is informatie verzameld bij de bewoners en de gemeente.

april tot eind 2023

Ontwerpen

Momenteel wordt het ontwerp uitgewerkt voor de nieuwe straten.

vanaf begin 2024

Uitvoeren

In deze stap wordt het project buiten uitgevoerd.

Dit is het nieuwe ontwerp

Hieronder staat het ontwerp wat is gemaakt voor de buurt. Beweeg over het plaatje voor een vergroting. Onder het plaatje staat een link waarmee je het ontwerp in hoge kwaliteit kunt downloaden en een toelichting op het ontwerp.

Ontwerp waarin de nieuwe aanpassingen voor de Flanelstraat en Wittebolleplein zichtbaar zijn
Ontwerp voor Flanelstraat en Wittebolleplein
Legenda ontwerp Flanelstraat en Wittebolleplein
Legenda ontwerp Flanelstraat en Wittebolleplein

Toelichting op het ontwerp

De aanleiding van dit project is het benodigde onderhoud aan de riolering en de aanleg van een regenwaterriool, maar er is ook gekeken hoe we meer ruimte kunnen maken voor groen.

Het achterste deel van de Flanelstraat wordt daarom flink anders ingericht. De rijbaan wordt smaller en de ruimte die daardoor ontstaat krijgt een groene invulling met gras en beplanting. In het Wittebolleplein verandert er weinig aan de inrichting, hier is al veel groen. Maar, net als in de Flanelstraat, komen er nieuwe stenen en tegels. Verder op de pagina vind je hierover per straat meer informatie.

Onder de grond

Onder de grond gebeurt in beide straten veel. We vervangen het oude riool door een nieuw riool. Ook komt er onder de grond een systeem met infiltratiekratten waarin het regenwater wordt opgevangen. Van daar kan het water langzaam in de grond zakken. Als het teveel regent zorgt het systeem er voor dat dit water naar het regenwaterriool gaat wat al in de Kapelstraat ligt. Hier zie je straks niets meer van. Hierdoor voorkomen we wateroverlast en het uitdrogen van de grond.

Bijzonderheden per straat

Hieronder kan je voor de Flanelstraat en het Wittebolleplein lezen wat er precies gaat gebeuren en wat er in de straat verandert.

Flanelstraat

Aan de kant van de Kapelstraat komt een groot plantvak met een heester. Daarnaast komen de bestaande parkeerplaatsen terug.

Het achterste deel van de Flanelstraat krijg een smalle rijbaan en aan beide kanten van deze rijbaan komt gras. Het gras staat in speciale roosters die zorgen voor stevigheid. Zo kan een auto hier eventueel ook over heen rijden. Doordat de roosters compleet met gras aanbracht worden ziet de straat er meteen al groener uit.

Gras in roosters

Langs de voortuinen van de woningen komt een voetpad. Er komen nog twee vakken met beplanting. Bij huisnummer 1 komt een vak met beplanting en een boompje en aan het einde van de straat voor de trap komt een vak met beplanting en een heester.

De straat, parkeerplaatsen en het voetpad worden van nieuwe stenen gemaakt.

Ontwerp ingezoomd alleen op de Flanelstraat
Ontwerp Flanelstraat
Flanelstraat toekomst
Flanelstraat toekomst
Straks
Nu

Wittebolleplein

In het Wittebolleplein verandert de situatie boven de grond niet veel. Er komen wel overal nieuwe stenen, maar de inrichting en het aantal parkeerplaatsen blijft gelijk. Deze plek heeft al veel groen, maar bij de ingang van de speeltuin komt nog wat extra groen.

Ontwerp Wittebolleplein
Ontwerp Wittebolleplein

Regenpijpen afkoppelen

We willen in het Wittebolleplein ook het regenwater van de woningen verzamelen door de regenpijpen onder aan de gevel af te zagen.

Onder de regenpijp plaatsen we een steen die ervoor zorgt dat het water richting de straat en zo het regenwaterriool in wordt geleid en niet tegen je gevel opspat. Dit wordt voor iedere woning gedaan. Je hoeft hiervoor niets te doen en je hoeft ook niet thuis te zijn. Interesse? Geef het dan door via deze contactgegevens aan de projectleider. Zo kunnen we samen wateroverlast en droogte in de zomer voorkomen.

Voorbeeld regenpijp afkoppelen
Voorbeeld regenpijp afkoppelen

Klimaatadaptatie

Een belangrijk doel van dit project is om de buurt klimaatbestendig te maken. Dit betekent dat de buurt straks goed is voorbereid op toekomstige weersomstandigheden, zoals stevige regenbuien en hete zomers.

Wist je dat je zelf ook kan bijdragen aan een klimaat vriendelijke omgeving waar het prettig wonen is? Lees op Huisje Boompje Beter wat je zelf kunt doen.

Foto van twee vlinders op een vlinderstruik
Verbeteren van biodiversiteit in de wijk

Contactgegevens

Voor meer informatie, vragen en opmerkingen kan je contact opnemen met projectleider Frans van Bokhoven van de gemeente per email frans.van.bokhoven@tilburg.nl of via het telefoonnummer 06-53779344.

Logo gemeente Tilburg
logo Plein Civiel