Ga naar de inhoud

Snelfietsroute F58

Er wordt een nieuwe snelfietsroute tussen Tilburg en Breda aangelegd. Volg hier de voorbereidingen, bekijk de route, het ontwerp en stuur ons je reactie!

Informatie en tijdlijn

2. Ontwerpen

tot oktober 2020

Het ontwerp van het eerste gedeelte van de snelfietsroute is gereed! Het project begint met het deel van de route in Tilburg. Daarom laten we op deze pagina alleen de route binnen de gemeente Tilburg zien. De andere delen van het fietspad tussen Tilburg en Breda zullen de komende jaren uitgewerkt worden.

Op deze pagina vind je alle algemene informatie over het ontwerp en leggen we je uit hoe het nieuwe fietspad eruit komt te zien. Onderaan deze pagina heb je de mogelijkheid om ons een reactie of een vraag te sturen. Op de volgende pagina uitvoeren vind je gedetailleerde ontwerpen waarop je precies kan zien waar het fietspad bij jou in de buurt komt te liggen.

Begin met het bekijken van onderstaande video. Zo weet je in twee minuten wat de plannen zijn. Onder het filmpje is meer informatie te vinden.

Film met uitleg over de snelfietsroute F58

Ontwerp snelfietsroute F58

De nieuwe snelfietsroute ziet er iets anders uit dan de fietspaden die je nu gewend bent. De omgeving rondom het fietspad wordt groener en er staat maar één verkeerslicht op de route! Op de aansluiting van het Schaijkpad met de Dalemdreef komt een nieuwe rotonde en de hele route wordt voorzien van comfortabel vlak asfalt.

Aan verlichting en veiligheid wordt ook hard gewerkt. Met de 150 nieuwe lantaarnpalen naast de route is het ook ’s-avonds een stuk veiliger.

De snelfietsroute in delen

Je rijdt onderweg over verschillende soorten fietspaden: brede nieuwe fietspaden en fietsstraten. Op het onderstaand plaatje zie je waar deze fietspaden liggen:

  • Het rode deel worden helemaal nieuwe, bredere asfaltfietspaden 
  • De blauwe stukken worden zogenaamde fietsstraten
  • Het groene deel over de Reeshofdijk wordt opgeknapt en hier en daar aangepast zodat je vlotter door kan fietsen
Kaart van de snelfietsroute F58 in Tilburg onderverdeeld in fietsstraten, verbrede en opgeknapte fietspaden
Kaart met delen snelfietsroute F58 in Tilburg

Je kan de bovenstaande kaart ook downloaden. Zoom in om de straatnamen te bekijken.

Hieronder laten we zien hoe een breder fietspad en een fietsstraat eruit gaan zien.

Bredere fietspaden

Grote delen van de snelfietsroute zullen breder worden dan de fietspaden die je gewend bent in de stad. Hierdoor heb je meer ruimte op weg en kun je veilig en op je eigen tempo fietsen, zonder hinder te hebben van andere fietsers.

Hieronder zie je een ontwerp van zo’n breder fietspad.

Een digitale impressie hoe een breder fietspad in de Kasterenlaan eruit komt te zien
Impressie breder fietspad Kasterenlaan

Fietsstraten

Ook kom je onderweg fietsstraten tegen. Hier ben jij als fietser de belangrijkste weggebruiker. Auto’s en andere voertuigen zijn te gast en moeten rekening houden met jou.

Hieronder zie je twee varianten van een fietsstraat.

Een digitale impressie hoe een fietspad zonder middengeleider in Reeshofdijk eruit komt te zien
Impressie fietsstraat zonder middengeleider Reeshofdijk
Digitale impressie hoe een fietspad met een middengeleider in de Oostburgstraat eruit zal zien
Impressie fietsstraat met middengeleider Oostburgstraat

Bomen

De gemeente wil zoveel mogelijk bomen behouden. Daarom is er op aantal locaties voor gekozen om het fietspad smaller aan te leggen en zo waardevolle bomen (waaronder een monumentale boom) te behouden. Dit is alleen niet overal mogelijk. Daarom gaat de gemeente over een traject van ongeveer 7,5 kilometer 60 bomen vervangen door 103 nieuwe bomen. Er worden ongeveer ongeveer 17 verschillende boomsoorten gepland om zo voor voldoende variatie naast de route te zorgen. Verder krijgen de nieuwe bomen voldoende groeiruimte, zodat ze hier vele jaren kunnen blijven staan.

Op het moment is de gemeente bijna klaar met het ontwerp. Op de pagina uitvoeren vindt je meer informatie over wat er daarna gebeurt.

Reactieformulier

Step 1 of 2

Aan de hand van alle reacties zal er per post een nieuwsbrief rond gestuurd worden om iedereen die in de omgeving woont of werkt op de hoogte te houden van de vorderingen.

Logo gemeente Tilburg
Het logo bestaat uit de tekst "Tilburg fietst!". Voor deze tekst staat een logo dat bestaat uit de getallen 013. Het is zo ontwerpen dat de getallen op een fietser lijken.
Logo Lekker door Rijen F58
Logo provincie Noord-Brabant
logo Plein Civiel