Ga naar de inhoud

Park Kruizemuntweg

De gemeente Tilburg gaat het park bij de Kruizemuntweg flink opknappen. Volg hier de voorbereidingen, bekijk het nieuwe ontwerp en kies de sporten, spellen, bloemen en planten die jij leuk vindt!

Informatie en tijdlijn

2. Ontwerpen

Van december 2019 tot september 2020

Deze stap ontwerpen is inmiddels afgerond. Op deze pagina kan je nog wel bekijken hoe het ontwerp tot stand is gekomen. De reacties die we eerder hebben ontvangen in deze ontwerp fase zijn inmiddels zoveel mogelijk meegenomen in het definitieve plan. Nieuwe reacties worden niet meer meegenomen.

Met alle wensen en ideeën die we verzameld hebben is een ontwerp voor het park gemaakt. Op deze pagina zie je hoe het eruit komt te zien en kun je kiezen wat jij graag wilt voor het nieuwe sportveld, de planten en bloemen. Onder aan de pagina stellen we je nog een paar vragen. Fijn als je die wilt beantwoorden want zo kunnen we het ontwerp nog mooier maken. Als je verder leest dan kom je het vanzelf tegen. Je kunt reageren tot 19 mei.

Je kunt beginnen met het bekijken van onderstaande video. Zo weet je in twee minuten hoe het plan eruit ziet. Onder het filmpje staat het plan nog wat uitgebreider omschreven.

Park Kruizemuntweg

Veilige routes door het park

Jullie willen graag paden zonder grote hobbels en waar geen plassen water op blijven staan. Alle paden worden opnieuw gemaakt van materiaal wat we ‘halfverharding’ noemen. We gebruiken dit materiaal zodat we het pad makkelijk weer vlak kunnen maken als het beschadigingd door wortels van bomen die langs het pad staan. 

 Je kunt straks door het park wandelen over een breed pad, de hoofdroute. De zijpaden van deze hoofdroute zijn smaller en liggen, waar het kan, wat verder van de flats dan nu. Zo hebben de mensen in de flats zo min mogelijk last van wandelaars. Langs de sportvelden en de hondenuitlaatplek komt ook een pad. Bij de ingang van het park leggen we boomstammen op het pad zodat brommers en scooters niet zo makkelijk het park kunnen inrijden.​

Kaart met de verharding
Op deze kaart zijn de voetpaden te zien. De gele stippellijn is de hoofdroute.
Boomstammen op het pad
Een voorbeeld van boomstammen op het pad om scooters en fietsers in het park te voorkomen.
Halfverharding
Een voorbeeld van een pad met ‘halfverharding’.

Gezellige plekken

Ook fijne zitplekken vinden jullie belangrijk. In huis wordt het in de zomer soms erg warm en dan is het in het park nog vaak koeler. Daarom zetten we langs de brede paden bankjes. Op plekken met een leuk uitzicht, zodat er ook nog wat te zien is.

En er is een plek waar alles samen komt. Sporten, spelen en ontmoeten! Tussen de sportvelden komen picknickbanken. Om te chillen, uit te rusten na het sporten of gewoon samen wat te kletsen of te drinken. 

​Om overlast te voorkomen zorgen we ervoor dat je de bankjes goed kunt zien vanaf de rand van de park. De hangplek die er nu is gaat weg omdat er straks genoeg andere dingen te doen zijn in het park. En natuurlijk is er straks ook ruimte voor de Wandelbosmarkt!

Kaart met ontmoetingsplekken
Op deze kaart kun je zien waar je straks kunt zitten. Bij elk rood/wit bolletje komt straks een bankje. De picknickplek komt op de plek van het zonnetje.

Picknickbank
Tussen de sportvelden komen picknickbanken.
De Wandelbosmarkt.
Ook straks is er weer ruimte voor de Wandelbosmarkt.

Natuur voor mensen en dieren

Je voelt je fijner in de natuur, toch? Als het er tenminste netjes uit ziet. Daarom snoeien we de bomen en struiken. Sommige oude struiken halen we weg en er komen ook weer nieuwe. We zorgen ervoor dat er meer verschillende struiken en planten komen, die op verschillende tijden in het jaar in allerlei kleuren in bloei staan. Op een aantal plaatsen komen ook bloemen. Zo is er telkens weer iets anders te zien in het park. En het trekt vogels en insecten aan. Dat alles noemen we biodiversiteit. Biodiversiteit, gevarieerd groen, maakt dat de natuur minder kwetsbaar is voor bijvoorbeeld droogte of ziektes. Oh ja, de bomen blijven allemaal staan.

Kaart met het groen
Voor de flats en op de plekken die geel zijn gekleurd komen bloemen. Op de donker gekleurde plekken vervangen we struiken.

Kies zelf de bloemen en struiken

Hieronder kun je kiezen welke bloemen en struiken jij graag in het park wilt zien! Druk na het kiezen op de knop ‘Verzenden’.

Bloembollen "Leiden"
Bloembollen “Leiden”
Bloembollen "Antwerpen"
Bloembollen “Antwerpen”
Bloembollen "Voorschoten"
Bloembollen “Voorschoten”
Je mag meerdere vakjes aanvinken
Krentenboompje
Krentenboompje

Gele kornoelje
Gele kornoelje

Kardinaalsmuts
Kardinaalsmuts

Je mag meerdere vakjes aanvinken

Bewegen voor jong en oud

Er komt een heel nieuw sportveld in het park! Van wel 40 meter lang en 20 meter breed. Je kunt dit gebruiken voor veel verschillende sporten. De Richard Krajicekfoundation ondersteunt het nieuwe sportveld. Buurtsport Tilburg organiseert er sporten en spelen voor jong en oud. Jongeren uit de wijk, de Krajicek Scholarshippers helpen hierbij. Je kunt meestal gratis meedoen.

Bewoners, gemeente en de Richard Krajicekfoundation willen dat kinderen, maar ook ouderen, onbezorgd kunnen sporten en spelen. Op de Krajicek Playgrounds kan dat, dicht bij huis. Hoe het veld er uit gaat zien bedenken we samen met jou. Je kunt er straks in ieder geval voetballen en tennissen, maar misschien vind jij iets heel anders ook leuk. Vertel het ons, dan gaan wij kijken of het kan! En je mag ook een naam mee verzinnen. Uit alle inzendingen kiezen we er straks een.

​De jeu de boulesbaan wordt verplaatst en het basketbalveld wordt opgeknapt. En er komen nieuwe plekken waar je kan sporten en spelen. Boomstammen, paaltjes en betonblokken die je kan gebruiken voor oefeningen en spelletjes. Met een groepje of gewoon zelf.

Kaart met sportplekken
Op de plek van de rood/witte bolletjes komen plekken waar je kunt spelen of oefeningen kunt doen. Het basketbalveld en nieuwe sportveld zijn met een rode stippellijn getekend.

Richard Krajicek
Jeu de boules

En is sport nou echt jouw ding? Of wil je je buurt verbeteren? Als je uit de wijk komt en positief opvalt, dan maak je kans om Krajicek Scholarshipper te worden! In ruil voor een studiebeurs organiseer je per studiejaar ten minste 100 uur aan activiteiten op en rondom de Playground in je buurt. Buurtsport helpt je hierbij. Ook krijg je trainingen zodat je jezelf ontwikkelt én leert hoe je kinderen in je buurt kunt motiveren en inspireren. Zo word je als Krajicek Scholarshipper een goed voorbeeld voor kinderen uit je buurt en help je mee aan een sportieve en verbonden buurt.

Wil je meer informatie over het Krajicek Scholarshipprogramma? Kijk dan op www.krajicek.nl, bekijk het filmpje https://youtu.be/tlKpKQZQM8U of mail de mensen van Buurtsport Tilburg via bruno.podnar@tilburg.nl of clayton.goeloe@tilburg.nl.

Kies zelf de sporten en spellen

Hieronder kun je kiezen welke sporten en spellen jij graag in het park zou willen doen! Druk na het kiezen op de knop ‘Verzenden’.

Hardloop/skeelerbaan
Hardloop/skeelerbaan
Handbal
Handbal

Bordspel
Bordspel
Je mag meerdere vakjes aanvinken. Voetbal, tennis en basketbal komen in ieder geval dus deze kan je hier niet kiezen.
Boomklauteren
Boomklauteren
Speelboom
Speelboom
Stapstenen
Stapstenen
Zigzag (balanceer)palen
Zigzag (balanceer)palen
Evenwichtsbalk
Evenwichtsbalk
Stapstammen
Stapstammen
Je mag meerdere vakjes aanvinken

Verlichting

Veel mensen wilden graag extra verlichting. Daarom blijven de bestaande lampen staan en komt er langs de flats extra verlichting. We hebben er rekening mee gehouden dat het licht zo min mogelijk in de appartementen schijnt. Er leven ook veel dieren, zoals vleermuizen in het park. Om de vleermuizen zo min mogelijk verstoren wordt het hoofdwandelpad niet verlicht. De lamp in de hondenuitlaatzone gaat straks alleen aan als er iemand is.

Kaart met verlichting
Op de plek van de rood/witte bolletjes komen lichtmasten.

Een schoon park is wel zo fijn

En daarom zetten we nieuwe prullenbakken neer. Als jullie nou zorgen dat die vol zitten met rommel en hondenpoep, dan zorgen wij dat we ze weer leeg maken!

Want er zijn straks veel leukere sporten te doen dan slalommen tussen de hondenpoep.

Tot slot nog een paar vragen

We zijn natuurlijker erg benieuwd naar je mening over het ontwerp. Zou de vragen hieronder willen beantwoorden? Dan kunnen wij er rekening mee houden. Druk na het invullen op de knop ‘Verzenden’.

Step 1 of 3

We hebben met alle ontvangen reacties een ontwerp gemaakt. Dat betekent dat we nu aan de slag kunnen met het aanleggen van het park. Het ontwerp dat aangelegd gaat worden kun je op deze pagina bekijken.

Logo gemeente Tilburg
Logo Burobol
logo Plein Civiel