Ga naar de inhoud

Graaf Engelbertstraat

De gemeente Tilburg gaat de Graaf Engelbertstraat, Graaf Walramstraat en Graaf Ottostraaten flink opknappen. Volg hier de voorbereidingen, bekijk het nieuwe ontwerp en stuur je reactie!

Informatie en tijdlijn

2. Ontwerpen

juli 2020 – februari 2021

Op deze pagina kan je het voorlopig ontwerp terug kijken, een toelichting lezen en sfeerbeelden bekijken van hoe het ongeveer wordt. Inmiddels is het definitief ontwerp gereed.

Wil je snel weten wat de plannen zijn, bekijk dan eerst onderstaande video.

Toelichting op het ontwerp Graaf Engelbertstraat, Graaf Walramstraat en Graaf Ottostraat

Tekeningen van het ontwerp

Hieronder zie je het voorlopig ontwerp. Je kunt de kaart vergrootten door op afbeelding te klikken. Je kunt de kaart ook eventueel downloaden. Onder de kaart vind je meer informatie en uitleg over het ontwerp.

Voorlopig ontwerp
Het voorlopig ontwerp

Wat gaat er veranderen?

De bestrating wordt vernieuwd en de verkeerssituatie gaat er iets anders uitzien. Het verkeer in de wijk zal veranderd worden naar eenrichtingsverkeer om zo onveilige situaties op de onoverzichtelijke kruisingen te voorkomen. Dit betekent dat ook de Graaf Ottostraat en de Graaf Walramstraat eenrichtingsverkeerstraten worden en alleen bereikbaar zullen zijn via de Dillenburglaan. Het aantal parkeerplekken blijft ongeveer gelijk, maar er worden wel nieuwe parkeerhavens langs de rijbaan aangebracht. Hierdoor is het niet meer nodig om op de stoep te parkeren en krijgen voetgangers meer ruimte. Verder worden rioolaansluitingen vernieuwd om wateroverlast te voorkomen en de nieuwe lantaarnpalen worden voorzien van moderne LED verlichting. 

Speel- en ontmoetingsplekken

Groen en spelen worden zoveel mogelijk gecombineerd. Er komen bijvoorbeeld natuurlijke speeltoestellen in het groen langs de Dillenburglaan. Verder wordt in het midden van de Graaf Engelbertstraat een pleintje aangelegd met bankjes waar bewoners kunnen zitten en elkaar kunnen ontmoeten. Dit pleintje is wel toegankelijk voor bestemmingsverkeer.

Ontwerp van een plein in de Graaf Engelbertstraat
Ontwerp van een groen plein met bankjes in de Graaf Engelbertstraat
Foto van natuurlijke speeltoestellen
Voorbeeld van een natuurlijke speelplek

Spelende kinderen spelen op speeltoestel in een wadi
Voorbeeld van wateropvang met groen en spelen

Groen en biodiversiteit

Er komt meer groen in de wijk. Met name in de Graaf Engelbertstraat worden veel nieuwe bomen geplant. Het groen is niet alleen belangrijk voor een fijne uitstraling in de wijk, maar ook voor een gezonde, groene omgeving voor mens en dier.

Er worden bewust verschillende soorten bomen en struiken geplant. Dat trekt diverse vogels en insecten aan. Dit alles noemen we biodiversiteit. Biodiversiteit maakt dat de natuur minder kwetsbaar is voor bijvoorbeeld droogte of ziektes en daarbij is het natuurlijk veel leuker om te zien. Het geeft zo een hogere belevingswaarde aan de openbare ruimte.

Ontwerp van groen in de wijk gecombineerd met wadi en bloemenweide
Ontwerp groen in de wijk
Voorbeeld foto van een struik
Voorbeeld van verschillende soorten groen
Foto van twee vlinders op een vlinderstruik
Bloeiende planten trekken vlinders en vogels aan

Klimaatadaptatie

Een ander belangrijk doel is om de buurt ‘klimaat adaptief ‘ te maken. Dit betekent dat de omgeving straks goed is voorbereid op veranderende weersomstandigheden zoals piekbuien en hete zomers. Water- en hitteoverlast worden hiermee voorkomen. Dit doen we bijvoorbeeld door de straten groener te maken. Groen zorgt namelijk voor meer schaduw en verkoeling. Verder wordt regenwater zoveel mogelijk opgevangen in groene, lager gelegen plekken. Deze zogenaamde wadi’s zorgen voor extra afwatering, maar ook de ondergrondse infiltratiesystemen helpen met het snel afvoeren van water .De wadi’s staan meestal droog, maar na grote regenbuien wordt het water hier opgevangen en kan het langzaam in de bodem zakken.

Doe zelf ook mee met gevelgroen of een geveltuintje

Om de buurt nog groener te maken willen we graag weten of je interesse hebt in een geveltuintjes en/of gevelgroen. De gemeente zal dit groen aanleggen, het onderhoud is een taak voor jou als bewoner. Met Contour de Twern hebben we afgesproken om een aantal keer per jaar met de bewoners een ochtend of middag samen te werken aan het bijhouden van de geveltuintjes en het gevelgroen. Daarna gezellig samen een kop koffie drinken en elkaar als buurtgenoten beter leren kennen is ook mooi meegenomen!

Op de ontwerptekening is te zien waar het gevelgroen gemaakt kan worden. De geveltuintjes zijn bijna bij alle huizen mogelijk, dit is ook te zien op de ontwerptekening. Laat ons weten of je interesse hebt, dan houden wij hier rekening mee bij de verdere uitwerking.

Je kon je je tot 23 maart aanmelden, reageren is niet meer mogelijk.

Geveltuin met bloemen
Voorbeeld van een geveltuin
Straatbeeld van gevelgroen
Voorbeeld van gevelgroen
Ruimte voor een geveltuintje en voor gevelgroen
Een fragment uit het ontwerp met mogelijkheden voor een geveltuintje en gevelgroen

Sfeerbeelden

Hieronder zie je een verzameling sfeerbeelden van je nieuwe buurt. Klik op een plaatje om te vergroten.

Sfeerbeelden woonstraat
Sfeerbeelden woonstraat
Sfeerbeelden groene wateropvang
Sfeerbeelden groene wateropvang (1)
Sfeerbeelden groen plein
Sfeerbeelden groen plein
Sfeerbeelden groen wateropvang (2)

Meer informatie

Voor meer informatie kan je contact opnemen met projectondersteuner Nancy Sins van de gemeente. Zij is bereikbaar via haar e-mail nancy.sins@tilburg.nl.

Logo gemeente Tilburg
Logo Dolmans
logo Plein Civiel