Bernardusplein

De gemeente Tilburg gaat het Bernardusplein flink opknappen. Volg hier de voorbereidingen, bekijk het nieuwe schetsontwerp en lees alles over de tijdelijke afsluiting en pop-up park!

Informatie en tijdlijn

3. Ervaren

Van 25 mei tot 15 juni was het Bernardusplein afgesloten. Het ging om de vakken tussen de Norbertuslaan en de Thomas van Aquinostraat en tussen de Thomas van Aquinostraat en Bernardusstraat nummer 7. Ook was een deel van de parkeervakken afgesloten. In de afgesloten straat stonden tijdelijk grote plantenbakken, zodat de straat er mooi groen uit zag. Zo konden we een klein beetje ervaren hoe de straat eruit komt te zien als we het schetsontwerp gaan aanleggen. We vinden dit belangrijk, want zo kunnen we samen goed kijken of we nog dingen moeten aanpassen in het ontwerp.

Deel je ervaringen

Nu je een aantal weken de tijdelijke situatie hebt kunnen ervaren, willen we je vragen om de onderstaande vragenlijst in te vullen.

Stap 1 van 5

Op de pagina Vervolg kun je lezen wat de volgende stappen zijn in dit project.

Over de plantenbakken 

De plantenbakken die tijdelijk op het Bernardusplein staan zijn niet speciaal voor dit project gemaakt en komen ook niet terug in het nieuwe plan. Ze zijn onderdeel van een onderzoek waarbij de gemeente experimenteert met manieren om de stad fijner en leefbaarder te te maken. Maar we vinden het wel heel fijn dat wij ze nu ook kunnen gebruiken! In de bakken staan veel verschillende planten en boompjes. Ook staan er kruiden zoals salie, lavendel, rozemarijn, pepermunt en bieslook. De bosbes en de vijgenboom krijgen pas later in het jaar vruchten, maar zijn het bekijken nu al waard. Als er planten in zitten die je mooi vindt en later ook graag terug ziet in het ontwerp, laat het ons dan weten! Je kunt ook gewoon een foto maken en hem naar ons toe sturen.

Over het experiment

Een schone, groene, goed onderhouden openbare ruimte waar we prettig met elkaar kunnen wonen, leven en samen zijn. Dat is waar de gemeente Tilburg aan werkt. Dat doen ze door samen met haar inwoners te bepalen waar het beter kan en hoe. Ze gaan niet alleen meer investeren, maar zoeken ook naar efficiĆ«ntere manieren om te werken. Hoe ze het doen? Dat bedenken en testen ze in en met de stad. De openbare ruimte is tenslotte niet alleen de verantwoordelijkheid van de gemeente. Met elkaar zorgen we voor een schoon en leefbaar Tilburg.

De bloembakken worden, aangevuld met zitjes en een zandbak, tijdelijk  – 6 weken – op verschillende plekken in Tilburg gezet om te onderzoeken hoe deze plekken fijner gemaakt kunnen worden. Op 15 juni start het eerste experiment. Van te voren en na afloop vraagt de gemeente aan de gebruikers van die plekken wat zij graag willen. Willen mensen meer bomen, meer planten, of juist liever bankjes of andere ontmoetingsplekken. Of voegt het allemaal niets toe. Zo weet de gemeente zeker dat wat ze doen ook datgene is waar de inwoners behoefte aan hebben. 

In verband met de regels rondom het coronavirus hebben de zitjes en de zandbak niet neergezet op het Bernardusplein.

Ben je benieuwd hoe het na deze fase verder gaat. Lees dan verder over het vervolg.

Logo gemeente Tilburg
logo Plein Civiel